THUIS IS ONZE THUISHAVEN   Wonen doe ik thuis. Thuis is de beste plek om te zijn. Omdat ik er mezelf kan zijn tussen fijne spulletjes die ik in de loop van de jaren heb gevonden, gekregen en zelfs door mijn man zijn opgevist. Thuis is onze thuishaven samen met onze opgroeiende jongens. We wonen aan de zee waar er heel veel plekjes in de omgeving zijn waar we graag zijn. De vissershaven is daar een van. Voor de zilte lucht, om de blauw, groen en roodgeverfde vissersschepen aan de steigers te bewonderen en hun motoren te horen ronken. Om bijna omver te worden gereden door de heftrucks die met grote vaart af en aan rijden om de kisten verse vis van de schepen naar de visafslag te rijden. Om vissers, peken, walschippers, mannen jong en oud in dialect en vakjargon naar elkaar te horen schreeuwen om het werk te klaren en naar hún thuis te kunnen. De haven is een plek vol verhalen. Verhalen waar wij altijd aan herinnerd worden en over praten als we de oude foto’s van enkele generaties vissersfamilies aan de wand in onze woonkamer bekijken, de houten boetnaalden waar vissers netten mee maken door mijn hand gaan en een nieuw plekje in de keuken krijgen of als ik de opgeviste kruikjes rangschik op kleur op het kastje in de hal.

Als we een rondje over de haven doen kijk ik het liefst naar de groen geverfde vissersschepen. Blauw is de kleur voor een vissersschip, krijg ik dan altijd steevast als verweer van mijn man. Ons vissersschip is dan ook blauw. Het maritieme blauw in de vissershaven maakt thuis plaats voor groen. Ik ben dol op wonen in en met groen. Groene planten, maar ook groene sfeermakers zoals kaarsen, flesjes, kussens en de mosgroene wand waartegen de houten en koperkleurige maritieme accessoires mooi afsteken.

De haven is ook een plek waar verhalen ontstaan en verzonnen worden. Grootse verhalen van zee. Visserslatijn. Ook in onze thuishaven. Verzonnen door onze schipper van 3 jaar en zijn tweede stuurman van bijna 1 jaar. Met een kartonnen doos als boot, een laken dient als zeil en is vastgeknoopt met een paar touwen aan de tafel en deurknop. De grootste vissen van de hele wereld hebben ze gevangen en de wildste zeeën hebben ze bevaren. Maar zoals iedere zeeman zegt en deze schipper kan beamen: naar zee gaan is fijn, maar het is nog veel fijner om thuis te komen. Om er te wonen. En te spelen.

 

>> verzameling oude schelpen gevonden op het strand in Ouddorp

>> verzameling opgeviste, geerfde en gekochte spulletjes